Afgelopen zaterdag liepen Jolanda en ik door de Hoofdstraat. Een mooie opgeknapte Hoofdstraat. Een gezellige markt op de middenstrook, een Marktplein waarvan ik denk: dat kan toch beter en gezelliger benut worden door de warenmarkt. Maar met ingehouden trots loop ik daar wel!
Maar wat schetste mijn verbazing.....geen kerstverlichting aan de gevels. Helemaal niets. We konden toch enige weken geleden in de krant lezen dat de nieuwe kerstverlichting in productie was. Trouwens, waar is die oude dan gebleven? Je zou zeggen dat de renovatie niet de panden verder uit elkaar heeft gezet, dus die oude moet nog passen zou je denken.
De oorzaak van de late productie zou wel eens kunnen liggen in het besluit van de Gemeenteraad van voor de zomer, om de evaluatie van het Ondernemersfonds over 2 jaar te doen en dan ook te bezien of de belastingheffing op alle ondernemers in die aangewezen gebieden dan ook nog gehandhaafd moet blijven.
Voor de duidelijkheid, het werkt als volgt. De gemeente wijst gebieden aan als wat ik noem plukgebieden. Alle ondernemers in die plukgebieden die zichtbaar hun onderneming hebben betalen naar rato een belasting die door de gemeente met alle bijbehorende machtsmiddelen wordt geïnd. Na aftrek van de kosten die de gemeente maakt gaat de rest van het geld als subsidie naar het Ondernemersfonds. Geen toetsing op activiteiten en per activiteit subsidiëren, welnee gewoon alles lump sum.
Nu wordt de gemeente gevraagd om borg te staan voor een lening van het Ondernemersfonds om 4 jaar kerstverlichting op te hangen en om intelligente beveiligingscamera's op de bedrijventerreinen te kunnen hangen.
Maarja, zoals het nu ligt is het belastingheffen van de gemeente de enige bron van inkomsten voor het Ondernemersfonds. En als dat eventueel nog maar 2 jaar doorgaat, dan kan de bank naar zijn geld fluiten als er geen extra inkomsten zijn om de rest van de aflossing en rente dekken.
Daarom aan de gemeenteraad de vraag of de gemeente en dus alle ondernemers in alle plukgebeiden borg gaan staan voor die lening. Geen inspraak voor die ondernemers. Nee, wij de raadsleden bepalen voor al die ondernemers dat zij borg staan.
Mijn vrienden van Lokaal Veenendaal en ik zijn het er unaniem over eens. Aan deze ongezonde afhankelijkheid van het belastinginfuus moet het Ondernemersfonds af. En wel zo snel mogelijk. Als de ondernemers hun naam waard zijn gaan ze ondernemen en zetten ze de tering naar de nering. Dan nog maar een jaar oude afgeschreven kerstverlichting op de Hoofdstraat. En de nieuwe intelligente camera's? Waar zijn de verzekeraars van die ondernemers op die bedrijventerreinen? Hebben die geen belang?
Ik moet bekennen dat ik met ingehouden ergernis het ja-knikken van de andere fracties op dit onderwerp in de raad zie als de grote leiders van het Ondernemersfonds dreigen met opstappen en dat met grote koppen in de krant weten te krijgen. Allemaal om het infuus weer meer open gezet te krijgen. En dat in tijden die niet meevallen, juist niet voor ondernemers. Je zal maar ondernemer zijn in een plukgebied en de gemeentelijke deurwaarder aan de deur krijgen omdat je moet bijdragen aan een Ondernemersfonds dat lijkt te zijn vergeten wat ondernemen is.
Ik zou zeggen, zorg nu eerst maar eens dat over 2 jaar tenminste 85% van de ondermemers in die plukgebieden zich voor meerdere jaren verbinden aan een Ondernemersfonds en er gezamelijk de schouders onder zetten en toon dan karakter door de gemeenschap te melden dat er geen infuus meer nodig is.
Beste Cees,
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij zit het ondernemersfonds minder zwart-wit in elkaar dan jij nu schetst. De inning van de gelden onder het mom van 'belasting' is nu eenmaal de enige manier voor een gemeente om geld te innen.
Het infuus war je over spreekt wordt gefinancierd door de ondernemers zelf en niet door de gemeenschap. Zie het dus als een verdeelfunctie door de gemeente.
Ik denk dat het vrijblijvend maken van een ondernemersfonds een utopie is. Een groep ondernemers zullen niet meebetalen maar wel meeprofiteren van collectieve initiatieven (van bijvoorbeeld nieuwe kerstlampjes). De huidige constructie lijkt daarom het beste van slechte opties.
Wel moeten de gemeentelijke kosten naar beneden. En ben ik blij dat een kopstuk van het platform stopt per 1-1. De kosten gemaakt door de verenigingen zijn allemaal in te zien en beginnen nu ook zichtbaar resultaat op te leveren op de verschillende bedrijventerreinen. Neem de nieuwe bewegwijzering, collectieve beveiliging en de samenwerking met politie gemeente en brandweer in het KVOB. Dit levert ondernemers een veiliger bedrijventerrein op en korting bij hun verzekeringsmaatschappij. Deze ligt vaak hoger dan de bijdrage aan de 'reclamebelasting' en is dus beslist geen sigaar uit eigen doos.