maandag 10 mei 2010

Lokaal Veenendaal en de uitdaging

De laatste bijdrage aan deze blog is van kort na de verkiezingen. Lokaal Veenendaal stond voor de vraag of wij ons wel voldoende konden profileren in de voorgestelde coalitie.

Ook sommige leden vroegen zich af of dit wel het Lokaal Veenendaal waarvoor ze op de lijst gestaan hadden en/of waarvan ze lid waren.

De onderhandelingen onder leiding van formateur Arie de Graaf waren een gestructureerd proces waar geen politiek taboe onbesproken is gebleven. Het coalitieakkoord een samenlevingscontract op hoofdlijnen. Natuurlijk voer voor oppositie om te zeuren over de algemeenheden. Ach..en als het gedetailleerd zou zijn geweest....dan zou het voer zijn om te zeuren over het ontbreken aan ruimte om mee te denken over de toekomst..... Kent u vrouwtje Piggelmee nog..... nooit, nooit was ze tevree.

Lokaal Veenendaal heeft besloten dat meedoen meer blijk van verantwoordelijkheidsgevoel geeft dan aan de zijlijn zitten en als eerste en de beste stuurman aan wal op alles schieten dat maar beweegt. Ik moet bekennen dat soms het relaxte pluche van de oppositie lonkte, als de grote opgaven die de komende 4 jaar aan lokaal bestuurders gesteld worden een beetje boven de horizon kwamen.

Sport, cultuur, kunst, onderwijs en een hechte samenleving zijn makkelijk doelen om te bezuinigen. Wij zijn de uitdaging aangegaan om met Hans Bouwmeester, onze wethouder, te proberen om de erfenis van Jaap Pilon overeind te houden.

Om u een doorkijkje te gunnen.... zowiezo vanaf 2014 elk jaar (structureel noemen ze dat) ongeveer 3 miljoen minder uitgeven. En dan hebben we de effecten van de crisis nog niet meegenomen. De schattingen om dat te doen zijn ongeveer 7 miljoen ongeveer 4 jaar minder geld te besteden van af 2012.

Allemaal koffiedikkijkerij als je je realiseert dat de 2e kamer verkiezingen nog een race worden voor de gunst van de kiezer, die het eigenlijk niets meer interesseert en weer niet in grote getalen zal komen opdraven om te stemmen. De mannetjesmakerij is weer begonnen, de ene met een nog hoger messias gehalte dan de ander. Maar vergis u niet..... wij de inwoners betalen gewoon altijd de rekening.

Ach ja....en als de kaarten zijn geschud en op tafel liggen is het nog maar afwachten met welke weldoordachte volzinnen al die verkiezingsbeloftes weer opgelost worden in het niets in plaats van ingelost worden met daden.

Maar u zult zien: ook wij, de inwoners van Veenendaal, zullen bijdragen aan de bonussen van de bankdirecteuren en de schulden die ze zo succesvol gemaakt hebben. Wij zullen ook bijdragen aan de kosten van de Griekse Orgieën (1200 euro per inwoner???).

Maar niet ten koste van wat ons als samenleving bindt...en dat is geen cement en steen... als het aan Lokaal Veenendaal ligt.

zaterdag 13 maart 2010

Meedoen?

Op 3 maart hebben de Veense gesproken. Lokaal Veenendaal kan met 3 raadszetels doorgaan met haar werk in de gemeenteraad.

De informateur, die alle partijen gehoord heeft, ziet voor Lokaal Veenendaal een rol weggelegd in een nieuw college. Lokaal Veenendaal zet daarvoor Hans Bouwmeester in, die zijn sporen in cultureel en onderwijzend Veenendaal verdiend heeft en ook geworteld is in Veenendaal.

Komende maandag (15 maart) zullen we met fractie en leden in het gemeentehuis bepalen wat de koers van Lokaal Veenendaal is in de collegeonderhandelingen. Woensdag 17 maart wordt in een openbare vergadering het rapport van de informateur behandeld

Tot zover de feiten.

Maar er is ook emotie.

Veel gebeld worden uit vele en onverwachte kanten van politiek Veenendaal. Vele meningen, opvattingen en gedachten worden over de telefoonlijn uitgewisseld. En iedere keer als ik de hoorn neerleg moet ik de stukjes van de puzzel even opschudden en weer de plek geven die ze mij dan weer gevoelmatig toekomen. Veel reflecteren met Hans. Beelden delen en vooral vaak controleren of het wel de juiste beelden zijn. Heel leerzaam...


En zo groeit ook het besef.

Wat willen we nu als Lokaal Veenendaal. Wat denk ik dat we willen. Maandag weliswaar een besluit van ons allemaal, maar ik snap wel dat alle ogen ook op Kwatta (ik dus)gericht zullen zijn. Voor mij de morele verplichting om vooral objectief de informatie te wegen. Niet veel ruimte voor eigen emotie en beleving.

Wat mij wel steeds bezig houdt is de vraag of wij datgene dat wij ONZE kiezers beloofd hebben, kunnen waarmaken als we "meeregeren" of dat we de schade kunnen beperken door oppositie te voeren.

Ik moet u meedelen...tot op de dag van vandaag zijn beide opties wat mij en mijn partijvrienden aangaat open. Het pluche is een verantwoordelijkheid die je ook wel waar moet kunnen maken. Kun je dat niet, dan moet je dat pluche vooral onder dat achterwerk schuiven dat die haar/zijn verantwoordelijkheid wel waar zegt te kunnen maken.


Met trots zeg ik nog steeds dat we voor die mensen gaan die ons dit mandaat met hun stemmen hebben gegeven. Nergens bespeur ik bij Lokaal Veenendaal de druk om mee te regeren om het regeren. Dat geeft wel een goed gevoel.

Nog steeds een lokale partij met gewone nuchtere mensen met lokale idealen. We gaan er voor omdat we iets willen neerzetten en als dat niet kan..... dan maar niet. Maar niet medeplichtig worden aan iets dat zich verzet tegen dat wat je de kiezers beloofd hebt.

Helaas is het niet zwart-wit en zit het in de balans van wat is haalbaar en hoe beperk je de schade. Wij doen ons best die balans te vinden en vast te houden.



KIEZER .... BEDANKT VOOR DAT VERTROUWEN!

maandag 1 maart 2010

Samen begint bij jongeren

Ik mocht vandaag in het Rembrandt College deelnemen aan het scholieren verkiezingsdebat.

Een aula vol scholieren die verplicht het debat als les Maatschappijleer bijwonen en dat ook met overtuiging doen. Jongeren die joelen en klappen en ook slimme betrokken vragen stellen.

En politici die politiek correcte antwoorden geven waar die jongeren eigenlijk niets mee kunnen.

Pas toen het einde van die ochtend naderde kwamen de echte vragen. Over die scooter die door klierende jeugd geheel was vernield, die fiets met 150 euro schade. Meisjes die niet meer alleen naar huis durven omdat andere volwassen en jonge Veenendalers hun handen niet thuis kunnen houden.

Die jongen die mij aansprak en mij vroeg of ik niet iets kon doen aan die politie die niets doet.

Ik voelde me met knap lege handen staan...... maar mijn positie als raadslid geeft mij wel mogelijkheden.

Dus ik heb hem aangeboden mij te mailen of gewoon langs te komen met concrete problemen. Ik zal dan als raadslid voor die jongeren die zich genegeerd voelen de vragen stellen die kennelijk nodig zijn om jongeren, de hoop van de natie toch, weer vertrouwen te geven in de samenleving en de overheid.

Ik ben bang dat nog steeds veel lokale politici niet snappen waarom inwoners zich afkeren van de politiek en de lokale overheid.

Als ik er maar 10 kan helpen hun recht te krijgen en welk recht ze kunnen halen, dan hoop ik dat ik die tien weer heb kunnen overtuigen dat het hun samenleving is waar ze een onderdeel van uitmaken.

Daarvoor ben ik toch raadslid.... of niet soms???

JESSS..hou Veenendaal bij elkaar.

Het Jan Roeckplein, Engelenburg-Noord en Schrijverspark zijn wijken in Veenendaal waar 30, 40 of wel 50 nationaliteiten samenwonen. Flatwijken uit de 60 en 70-tiger jaren die nu eindelijk aandacht krijgen. En niet alleen bij stenen alleen, maar juist de mensen die daar wonen die aandacht krijgen,

Ik heb respect voor betrokken bewoners zoals Debora en Dikkie die snappen dat als wij als samenleving niet nu gaan ingrijpen het over een paar jaar genadeloos uit de hand loopt.

Wie kent ze niet, die jochies van 10 tot 14, die uit die wijken komen, God noch gebod kennen, vrouwen beledigen, stelen en rotzooi trappen. Ouders van die kids die zich geen moer meer aantrekken van de samenleving en zich terugtrekken in hun flat en in hun allochtone gemeenschap.

Om die mensen, ouders en kinderen, gaat het. En dan kun je als gemeente daar wel een programma met geld tegen aangooien. Maar zonder mensen als Debora en Dikkie in die wijken die echt geven om alle inwoners, is ieder programma weggegooid geld. Erger nog, het zou inwoners alleen maar nog meer opsluiten in hun eigen gemeenschap en hun vooroordelen over de grote boze buitenwereld. Als we dat laten gebeuren explodeert deze generatie en daarmee Veenendaal. Dat moeten we echt niemand aan willen doen.

Lokaal Veenendaal is daarom zielsdankbaar dat mensen als bijvoorbeeld Debora en Dikkie om hun wijk en zijn inwoners geven. Ik hoop dat wij als politieke partij betrokken mogen blijven en zo bij de les blijven. Voor mij geldt dat ik de komende raadsperiode er alles aan wil doen om JES te laten lukken.

Die jochies moeten deel worden van een verantwoordelijk Veenendaal. En als Lokaal Veenendaal daarbij kan helpen dan doen we dat.

En daarom zijn mensen belangrijker dan stenen.

maandag 22 februari 2010

De Ellekoot schoon en veilig?.. Speerpunten van VVD en SP?

Maandagochtend 22 februari 2010, 8:00 uur

Campagne voeren voor een schone en veilige Ellekoot.

Natuurlijk!

Zowel rechts als links hebben daar dit weekeinde in de Ellekoot zeker een speerpunt en een smeerpunt van gemaakt.

Wat een zooitje die maandagochtend. Om het station waren de resten van een losbladig campagnefeest nog duidelijk te zien.

Daar hebben die bewoners daar dan de hele zondag tegen aan mogen kijken!



Natuurlijk kun je potentiële kiezers niet weerhouden van het afzien van hun sympathie voor de partij waarvan ze net een flyer in de hand is gefrommeld. Harteloos gooien ze de kleurige partijliefdesbrief op de grond. Welke afgewezen partijaanhanger kent dat niet!!



Maar deze maandagochtend was het duidelijk dat het VVD-feestje die zaterdag ervoor echt helemaal uit de hand was gelopen.



En het lijkt een trend te zijn. Ook de SP heeft zich uitgeleefd in het rood verven van het stationsterrein bij de Ellekoot. Met stapels tegelijk heeft de Veense SP, met Jan Breur als boegbeeld, zich genesteld tussen de fietsenklemmen.





Maar ook op de trappen naar het perron voelt de SP zich thuis.







Natuurlijk hebben wij van Lokaal Veenendaal makkelijk praten met onze bescheiden flyers en onze praktische winkelwagenmuntjesleutelhanger.

Ik hoop maar dat kiezers, die onze kleine flyers aanpakken, onze programmapunten op de Veense plattegrond in het keukenkastje plakken om ons de komende 4 jaar steeds bij de les te houden.

En dat ze de verantwoordingsflyer, nog kleiner, ook nog vaak voor 3 maart inkijken...wetend dat je nu eenmaal zetels nodig hebt om je programma nog meer te laten lukken.

En.. Ik hoop ook dat onze kandidaten de toch nog weggegooide folders (dat zal best gebeuren) even oppakken en in de prullebak duwen.

vrijdag 22 januari 2010

Democratie in de Regio Food Valley

Lokaal Veenendaal is voorstander van regionale samenwerkingsverbanden die voor u, inwoner van Veenendaal, wonen, werken, leren en recreëren mooier en beter maken. Wij beseffen ons dat de mogelijkheden van Veenendaal begrensd zijn.

Dus biedt samenwerking in Regio Food Valley, met daarin ook Wageningen, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk ongekende mogelijkheden voor economie (werkgelegenheid), ruimtelijke ordening (wonen, recreëren, Openbaar Vervoer) en opleiden (onderzoek, MBO, HBO en universiteit).

Dat geeft ook voldoende kracht om op Europees niveau subsidie en werk aan te trekken. En een goede positie om de landelijke politiek te beïnvloeden bij het verdelen van de aandacht en het geld.

Maar zodra op belangrijke thema's Veenendaal als zelfstandige stad moet inleveren, vinden wij dat u daar direct invloed op moet kunnen hebben. Wij noemen dat democratische legitimatie van het bestuur. En dan kan volgens Lokaal Veenendaal niet via één wethouder of burgemeester als dé Veense vertegenwoordiger.

Het is een steeds weer terugkerend ritueel waarin de PvdA wethouder Sanders betoogt dat hij als vertegenwoordiger van het College uitstekend in staat is om onze Veense belangen te vertegenwoordigen. En mocht hij eventueel twijfelen, dan zal hij de raad consulteren en in het ergste geval om een raadsbesluit vragen.

Maar gekozen vertegenwoordiging, dat is voor deze wethouder echt volkomen nonsens.

Lokaal Veenendaal zit daar echt heel anders in. Overigens geheel alleen in deze gemeenteraad. Wij vinden dat u, inwoner van Veenendaal, uw vertegenwoordiger direct in de regioraad van zo'n regionaal samenwerkingsverband moet kunnen kiezen. En die regioraad kent partijen. Bijna net als in het Waterschap, alleen mochten daar alleen landelijke partijen mee doen (dacht ik).

Net als in het Europees Parlement, dat bepaalt en controleert wat er in dat grote samenwerkingsverband gebeurt. Misschien merkt u daar als inwoner van Veenendaal niet zo veel van, maar Europa bepaalt veel meer dan u denkt en ons Nederlands parlement is vaak alleen maar uitvoerder van Europese regels en moet die regels omzetten in Nederlandse wetten.

Logisch toch dat Lokaal Veenendaal vindt dat in een regionale raad ook regionaal gekozen vertegenwoordigers zitten als een deel van de zeggenschap van Veenendaal opgaat in zo'n regionaal samenwerkingsverband.

Daar is de gevestigde orde van de Veense gemeenteraad het in ieder geval niet mee eens.

En zolang het alleen maar gaat om vrijblijvende afspraken tussen gemeenten die geen gevolgen hebben voor onze Veense soevereiniteit, mag een wethouder best deelnemen aan een bestuur in zo'n regio. Maar als er echt uitgeruild moet worden met bindende gevolgen..... ja dan... vinden wij Cees Sanders echt onvoldoende.

Als Lokaal Veenendaal deze discussie voert is hoon ons deel en smaalt een fractievoorzitter van een grote christelijke partij dat het wel gek is dat Lokaal Veenendaal eigenlijk pleit voor het opheffen van de partij als er een regionale democratie komt.

Maar u weet beter:
1)het Nederlandse parlement is ook niet opgeheven met de komst van het Europees Parlement
3) er is nog steeds een Nederlands Parlement
2)Lokaal Veenendaal hecht niet aan het pluche. Het gaat om uw belangen. Niet de onze!

Dus Lokaal Veenendaal blijft strijden voor regionale democratie als de situatie in de Regio Food Valley er om vraagt. Want in zo'n samenwerkingsverband past een regionale partij helemaal. Een regionale partij die niet aan de banden ligt van landelijke en provinciale partijen.

zondag 10 januari 2010

twitterdetwitterdetwit, een zonnige dag die 3 maart?

Nieuwe media, ik schreef het al, is een hype.

Konden we al msnnen en krabbelen, nu twitteren we ook al. En dat is ook wel het lot van een lokale partij, denk ik.

Waar de meerderheid van de politici meeliften op de (on)geloofwaardigheid van hun landelijke boegbeelden, moet een lokale partij het echt hebben van de boodschap om het vertrouwen en daarmee de stem van Veense te krijgen.

En het zou toch om de boodschap moeten gaan.

Neem de SP. Hun Agnes Kant gaat de lokale boer op om de boodschap van de SP te verkondigen. Wat voor boodschap dan? Dat de lokale SP vindt dat de gemeente een oude, niet aan Europese veiligheidseisen voldoende, klimkip terug moeten zetten in het zwembad waar kinderen spelen. Of dat de lokale SP corrupte ambtenaren op het spoor is als het gaat om de toegang tot een schuurtje in de Dijkstraat. En is de boodschap van een socialistische partij (voor uitleg van het woord sociaal zie wikipedia )dat de overheid de stoep voor de oudjes schoon moet houden en dat de samenleving (=groepen) daar kennelijk geen verantwoordelijkheid heeft?

Natuurlijk stuur je Balkenende op pad als dat je boegbeeld landelijk is. In de hoop dat als de kiezer in dat hokje staat en die enorme lijst ziet, zij of hij in verwarring zoekt naar iets bekends. Dan zijn de beeldmerken van de landelijke partijen een houvast.

Door de jaren heen heb ik niet veel grote verschillen gezien in de standpunten van onze Veense fracties en partijen. En dat is niet gek. Het zit echt in de kleine nuanceringen die natuurlijk naar lokaal niveau geschaald, enorm kunnen zijn.

Respect voor de SGP die consequent vasthoudt aan haar interpretatie van geloof. Al verbaasde het mij erg dat een partij die het van kerken moet hebben, in een motie de regering oproept vooral terughoudenheid te bepleiten in de bouw van moskeeën. Moet dat dan lokaal ook?
Ook de CU haalt haar voeding uit kerkelijke gemeenten die zich politiek verenigen in deze partij. En laten we eerlijk zijn, de Veense confessionele partijen, zijn een constante factor in de gemeenteraad ook al zitten zij hier in hun opvattingen fiks aan de rechterkant van het confessionele spectrum.

"Hun" kiezers zijn stembereid en de logistiek voor het transport van hun kiezers naar de stemhokjes is goed geregeld. Dus als het regent heeft Veenendaal een confessioneel college.

En laat ik nogmaals benadrukken: respect voor de vasthoudendheid en sociale cohesie van dat deel van de Veense bevolking.

Maar ik vraag me ook af of dat andere en grotere deel van die ongeveer 63.000 inwoners het altijd wel eens zijn met de opvattingen van die minderheid.

Gaat msnnen, krabbelen en twitteren die meerderheid mobiliseren? Voor Lokaal Veenendaal is het te hopen.

Maar een mooie stralende dag met twitterende vogeltjes helpt vast ook.